Παρασκευή, Αυγ 12, 2022

Σίσσυ Φειδά: «Για εμένα το άρωμα είναι συναισθήματα, είναι αναμνήσεις, είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι χαρά, είναι θλίψη»

Η ταλαντούχα διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Σίσσυ Φειδά έχει διαμορφώσει γνωστά εστιατόρια, καταστήματα και κατοικίες. Με φαντασία, αγάπη για την τέχνη και την δημιουργία, η Σίσσυ Φειδά εκφράζεται μέσα από τη διακόσμηση. Στο παρελθόν την έχουμε απολαύσει σε δική της εκπομπή αλλάζοντας σπίτια ανθρώπων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους και την ανάταση της ψυχολογίας τους.

Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι το άρωμα σε ένα σπίτι;

Όσο σημαντικό είναι και επάνω μας! Όταν δημιουργούμε έναν οποιονδήποτε χώρο αλλά και ένα σπίτι, προσπαθούμε το αποτέλεσμα να εκφράζει και να είναι κοντά στον ιδιοκτήτη και πελάτη μας, σε ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, κοντά στην ψυχολογία του, στην εμφάνισή του, στα πιστεύω του, στον τρόπο που κινείται στην καθημερινότητά του. Το σπίτι, όπως και το ντύσιμο, είναι ο καθρέπτης της προσωπικότητάς μας, άρα από ένα χώρο με συγκεκριμένη ταυτότητα δεν θα μπορούσε να λείπει και το αντίστοιχο άρωμα. Για αυτό και έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους, όταν μπαίνεις μέσα σε ένα χώρο, τον έχει το άρωμα. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα χώρο ο οποίος να είναι ανάλαφρος, θηλυκός, νεανικός και να έχει ένα πολύ βαρύ ανατολίτικο άρωμα που παραπέμπει σε άλλες εικόνες, σε μια άλλη ψυχολογία ή σε μια άλλη ηλικία. Το άρωμα χώρου προδιαθέτει και τον ιδιοκτήτη αλλά και τον επισκέπτη να βιώνει όλη του την καθημερινότητα και το χρόνο του μέσα στο χώρο του σαν μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ψυχοσύνθεσή μας και η διάθεση μας αναπτύσσεται, εξελίσσεται και αναβαθμίζεται διαφορετικά με τις μυρωδιές. Δηλαδή το να είμαστε σε έναν πολύ όμορφο χώρο που όμως η μυρωδιά, είτε δεν είναι σωστή, είτε είναι πολύ κακή, θα επηρεάσει και εμάς τους ίδιους εφόσον θα είναι ενάντια στην ψυχολογία, στην ψυχοσύνθεση μας και στις εικόνες που μας περιβάλλουν. Όταν σχεδιάζω ένα χώρο και τον φτιάχνω ανάλογα  με την προσωπικότητα και το στυλ του πελάτη, αυτομάτως καταλαβαίνω και ξέρω ποιες μυρωδιές του ταιριάζουν. Αν δηλαδή είναι ένα πιο βαρύ περιβάλλον, πιο κλασικό, θα μπει ένα ανάλογο άρωμα, π.χ. το Chanel No5. Αντίστοιχα σε περιβάλλον πιο ανάλαφρο και πιο μοντέρνο ενδεικνύεται ένα άρωμα φρεσκάδας και λουλουδιών. Όλα αυτά, αισθητικό outcome και άρωμα, στη μόδα και στο interior design συνδέονται με κάποιο μαγικό τρόπο.

Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές μυρωδιές για κάθε σημείο του σπιτιού;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να έχει διαφορετική μυρωδιά κάθε σημείο του σπιτιού. Ίσως σε κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις, σε κάποια πολύ μεγάλα σπίτια να έχει μια μικρή εναλλαγή όσον αφορά στους πιο prive χώρους με πιο ρομαντικούς και χαλαρωτικούς τόνους, σε σχέση με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και τους χώρους υποδοχής που τους ταιριάζουν όλοι οι τόνοι με ίσως λίγο παραπάνω ένταση.


www.sissyfeida.com

Πόσο σημαντικό είναι το άρωμα για εσάς;

Είναι πολύ σημαντικό. Για εμένα το άρωμα είναι συναισθήματα, είναι αναμνήσεις, είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι χαρά, είναι θλίψη. Θα έλεγα ότι το άρωμα είναι σαν τη μουσική για μένα. Δεν μπορώ παραδείγματος χάριν, να ξεχάσω ή να ξεπεράσω τη μυρωδιά της κόρης μου ή και το άρωμα που της φοράω από όταν γεννήθηκε. Η αίσθηση της όσφρησης είναι τόσο σημαντική, τόσο μεγάλη και τόσο σπουδαία. Συνδέεται τόσο πολύ με τον ψυχισμό μας και τον εγκέφαλο μας, τις αναμνήσεις μας και τις σκέψεις μας, που κατά τη δική μου ταπεινή άποψη παίζει παρά πολύ σημαντικό ρόλο. Μου αρέσει να δοκιμάζω, να πειραματίζομαι και να έχω διαφορετικά αρώματα, γιατί κάθε διαφορετική μυρωδιά μπορεί να είναι έμπνευση για κάτι άλλο. Πάντα όμως θα καταλήξω σε αυτό το ένα που νιώθω ότι με αντιπροσωπεύει και ότι είμαι εγώ. Το ίδιο ισχύει και με την κόρη μου, πολλές φορές έχω προσπαθήσει να της διαλέξω ένα άλλο άρωμα από εκείνο που φοράει πάντα, αλλά τελικά καταλήγω στο ίδιο, γιατί για εμένα όλο αυτό το συναίσθημα με την κόρη μου, η αγάπη που της έχω, η ύπαρξή της από την πρώτη στιγμή που άρχισα να τη φροντίζω και να την περιποιούμαι, έχει ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο άρωμα. Το άρωμα είναι έρωτας, πολλές φορές είναι και ο λόγος για τον οποίο ερωτευόμαστε ένα πρόσωπο, είτε η φυσική του μυρωδιά είτε το άρωμα το οποίο φοράει και μας ελκύει…

Τι νότες προτιμάτε στα αρώματα; 

Σχετικά με τις νότες των αρωμάτων που προτιμώ, είμαι λίγο διχασμένη. Δηλαδή μου αρέσουν πάρα πολύ τα spicy, ανατολίτικα αρώματα αλλά ξετρελαίνομαι και με κάποιες πολύ ιδιαίτερες μυρωδιές που βγάζουν μια φρεσκάδα, αυτή της καθαριότητας. Αυτή η μυρωδιά  με ξετρελαίνει. Δεν μου αρέσουν πολύ τα ενδιάμεσα, δηλαδή αυτά που γλυκίζουν παρά πολύ, αυτά επίσης που πικρίζουν παρά πολύ…είμαι λίγο των άκρων. Επάνω μου φοράω κάτι που θα έλεγα ότι είναι λίγο πιο βαρύ στην αρχή αλλά στην συνέχεια γίνεται πολύ ελκυστικό και ιδιαίτερα ευχάριστο, απ ότι μου λένε!

Αν ήσασταν λουλούδι, ποιο απ’ όλα τα είδη θα ήσασταν, και γιατί;

Αυτή η ερώτηση δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση! Καθαρά από θέμα αισθητικής θα έλεγα η ορχιδέα, η οποία αν και στις περισσότερες ποικιλίες της, δεν έχει ιδιαίτερο άρωμα, η ομορφιά της είναι μοναδική και ανυπέρβλητη! Ένα όμως πολύ ιδιαίτερο λουλούδι, που δεν το ξέρει ο κόσμος πολύ και είναι πραγματικά πανέμορφο, πολύ κομψό, με μοναδικό άρωμα και που ταιριάζει παντού, είναι ο παρθενόκρινος! Ένα άλλο που έχει επίσης, καταπληκτικό άρωμα  και είναι πανέμορφο, διαφορετικό βέβαια στυλ λουλουδιού, είναι το φούλι…είναι αναρριχώμενο και μοιάζει λίγο στο γιασεμί. Δεν είμαι σίγουρη ποιο από όλα θα ήμουν, αλλά σε κάτι από αυτά θα ήμουνα κοντά.