Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Αρωματοποιός: ένα μυστηριώδες επάγγελμα

Αρκετοί με ρωτάτε τι ακριβώς σημαίνει αρωματοποιός και τι γνώσεις απαιτεί. Ο αρωματοποιός είναι ένας συνδυασμός ενός καλλιτέχνη και ενός επιστήμονα. Είναι ένας επαγγελματίας που χρειάζεται να διαθέτει επιχειρηματικό πνεύμα και να είναι ικανός να δημιουργεί μυρωδιές οι οποίες διεγείρουν τις αισθήσεις. Πρέπει να έχει ιδιαίτερα ευαίσθητη όσφρηση και να αναγνωρίζει ακόμη και τις πιο μικρές αποχρώσεις των οσμών, να διαθέτει φαντασία και άριστη μνήμη. Οι αρωματοποιοί λεγόμαστε αλλιώς «μύτες» και μπορούμε να αναγνωρίσουμε πάνω από 1000 μυρωδιές. Επιβάλλεται να είμαστε σε θέση να συνδυάζουμε δημιουργικά τα αρώματα και να έχουμε υπομονή, μιας και η διαδικασία δημιουργίας αρωματικών συνθέσεων απαιτεί πολλές δοκιμές και συγκεκριμένες αλλαγές στις αναλογίες των συστατικών.

Αυτό το επάγγελμα απαιτεί εμπειρία, γνώση και πολλές θυσίες για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η διατροφή μας, όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια νέα σύνθεση, δεν πρέπει να περιέχει μπαχαρικά που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αίσθηση της όσφρησης, δεν πρέπει να καταναλώνουμε αλκοόλ και γενικά να καπνίζουμε. Πρέπει να προστατεύουμε το μυαλό και την μνήμη μας εμπλουτίζοντάς την συνεχώς με νέα αρώματα.  

Κάθε άρωμα είναι μια νέα πρόκληση. Η έμπνευση για την δημιουργία μιας αρωματικής σύνθεσης προέρχεται από τα βιώματα, τις ιδέες και περισσότερο από τα συναισθήματα εκείνα που θέλω να μεταφέρω μέσω ενός αρώματος.

Όταν επιλέξει κάποιος να αποκτήσει επιπλέον γνώσεις στο κομμάτι της αρωματοποιίας από κάποια σχολή, συνήθως υποβάλλεται σε δοκιμή για την ευαισθησία της οσμής, αυτό γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο καθώς πρέπει, δίχως να βλέπεις τα συστατικά, να τα αναγνωρίσεις με κλειστά μάτια. Οι μεγαλύτεροι αρωματοποιοί του παρελθόντος ήταν αυτοδίδακτοι, είχε ο καθένας την δίκη του πατέντα δημιουργίας. Προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία εκείνων που δημιούργησαν την δίκη τους πατέντα δημιουργίας αρωμάτων και είμαι πολύ περήφανος. Ένας αρωματοποιός, ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας, μπορεί να έχει στο ενεργητικό του σπουδές χημείας ή κοσμητολογίας.

Καθότι οι μυρωδιές επιδρούν θετικά στην ανθρώπινη ψυχή, το άρωμα έχει ως απότερο σκοπό την γοητεία και την επιβεβαίωση της προσωπικότητας. Μέσω των αρωμάτων, δίνεται το έναυσμα ώστε να αποκτηθούν μνήμες, να γεννηθούν όνειρα και έρωτες. Ένας αρωματοποιός επιβάλλεται να αγαπάει τον άνθρωπο, την φύση…να ζει για να δημιουργεί.