Στην αρωματοποιία ο δυόσμος χαρίζει ένταση στο άρωμα δημιουργώντας μια αίσθηση φρεσκάδας. Το άρωμα του έχει στιγματίσει αρκετές στιγμές της ζωής μου. Η αξεπέραστη φρεσκάδα του δίνει ένταση σε ό,τι αγαπάω. O δυόσμος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα, που χαρίζουν άρωμα και γεύση στα φαγητά, στα γλυκά καθώς και στα ποτά μας.

Προέρχεται από την οικογένεια της μέντας η οποία περιλαμβάνει δεκάδες είδη, ανάμεσα σε αυτά και τον δυόσμο ή ηδύοσμο – όπως τον ονόμασαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι λόγω της γλυκιάς μυρωδιάς του – που έχει το πιο έντονο πράσινο χρώμα. Ο δυόσμος, εκτός από χαρακτηριστική ευωδιά, έχει πλούσια ιατρική φήμη, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Κάτι που έμαθα και μου έκανε εντύπωση…οι αρχαίοι Έλληνες αρωμάτιζαν τρίβοντας επάνω στην επιφάνειά του τραπεζιού φύλλα δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν. Πιθανολογώ ότι το έκαναν για να τους ανοίξει η όρεξη μιας και ο δυόσμος διεγείρει το πεπτικό σύστημα και ηρεμεί το πνεύμα από το γλυκό του άρωμα. Βέβαια ένας επιπλέον λόγος που οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν δυόσμο ήταν για να κρατήσουν μακριά απρόσκλητους επισκέπτες, όπως μυρμήγκια, κουνούπια, ποντίκια που έχουν απέχθεια στον δυόσμο.
