Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Η γαρδένια της γιαγιάς μου

Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Δυνατή μου ανάμνηση η αρχοντική γαρδένια της γιαγιάς μου. Την φρόντιζε σαν παιδί της και της μιλούσε κάθε πρωί. Η γαρδένια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και εντυπωσιακά φυτά και ξεχωρίζει για τα λευκά αρωματικά άνθη της. Η μυρωδιά που εκπέμπει αποτελεί πηγή έμπνευσης στην αρωματοποιία! Το αιθέριο έλαιο ‘’Gardenia’’, δεν παράγεται με απόσταξη. Γίνεται εκχύλιση απευθείας από το λουλούδι και έπειτα το επεξεργάζονται , μέσω της διαδικασίας ενυδάτωσης.  Συνήθως, εξάγεται από το λουλούδι ‘’Gardenia jasminoides’’. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία γίνεται με τη χρήση άοσμων ζωικών λιπών. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο ακριβό σε σχέση με αλλά αιθέρια έλαια. Προσοχή στις φθηνές απομιμήσεις, οι οποίες είναι μόνο αρωματικά έλαια, με συνθετικά αρώματα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com

Η γιαγιά μου, μου έλεγε, ότι η γαρδένια είναι το σύμβολο της κρυφής αγάπης, του μυστικού έρωτα και του πάθους. Μου είπε μάλιστα, ότι απαίτησε από τον παππού μου να την φορέσει στον γάμο τους ως μπουτονιέρα, επειδή τα λευκά της πέταλα συμβολίζουν την αγνότητα, τη σεμνότητα και την ειλικρίνεια. Κάθε φορά που την φρόντιζε, μου έλεγε πως είναι απαιτητική, αλλά για την μυρωδιά της, άξιζε την απόλυτη προσοχή και φροντίδα της. Χρειαζόταν νερό, γιατί δεν άντεχε πολύ στην ξηρασία. Θυμάμαι έλεγε, πως η γαρδένια δεν ήθελε μετακινήσεις. 

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com

«Αν θέλεις παιδί μου μια γαρδένια που θα χαρίζει τα όμορφα άνθη και το άρωμά της, φρόντισε να μην τη μετακινείς. Βάλε την σε σημείο φωτεινό. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει τα «ερωτικά» ανθάκια της. Όμως να την προστατεύεις από τον ήλιο το καλοκαίρι, γιατί θα κάψει τα φύλα της».

Λέγεται ότι το γένος της γαρδένιας πήρε το όνομά του από τον Alexander Garden, έναν φυσιοδίφη, που καταγόταν το Charleston της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και το γένος της περιλαμβάνει πάνω από 200 είδη. Η Γαρδένια ’’jasminoides’’ προέρχεται από την Κίνα. Στην Ελλάδα ήρθε από τη Νότια Αφρική.


https://www.theoparfums.com/el/products/gardenia-eau-de-parfum-gr/

Πώς λοιπόν, η γαρδένια να μην είναι χαραγμένη στην μνήμη μου; Πώς να μην χαρίσω το όνομα της στο πρώτο μου άρωμα;