Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Οικογένειες αρωμάτων

Ανάλογα με την πλειοψηφία των συστατικών που κυριαρχούν σε ένα άρωμα, οι αρωματοποιοί κατατάσσουμε κάθε άρωμα σε μία από τις εφτά οικογένειες που αναγράφονται παρακάτω:

Εσπεριδοειδή ή φρουτώδη: Πρόκειται για τα αρώματα που κυριαρχούν συστατικά φρούτων όπως: πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο, μανταρίνι κ.α. Μυρωδιές που αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας, δροσιάς και καθαριότητας. 

Λουλουδάτα: Είναι τα αρώματα που κατά κύριο λόγο μυρίζουν άνθη. Την πιο ισχυρή παρουσία σε αυτή τη κατηγορία έχουν το γιασεμί, τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, ο κρίνος, η βιολέτα, τα άνθη πορτοκαλιάς, η γαρδένια κ.ά. 

Ξυλώδη: Πρωταγωνιστές σε αυτή την οικογένεια αρωμάτων είναι ο κέδρος, το πεύκο, το σανταλόξυλο, η κανέλα, το κεχριμπάρι, ουσίες που προσδίδουν ζεστασιά στο άρωμα.

Ανατολίτικα: Τα αρώματα αυτής της κατηγορίας, ως κεντρικό στοιχείο έχουν τον μόσχο (musk), μια ζωική ουσία, σε συνδυασμό με βανίλια και ουσίες από ρητίνες όπως κεχριμπάρι, λιβάνι, μύρο, βενζόη, λάβδανο και μπαχαρικά.

Φουζέρ: Στα γαλλικά «φουζέρ» σημαίνει φτέρη, όμως πρόκειται για μια κατηγορία που περιλαμβάνει αρωματικές ουσίες βοτάνων, που συνδυάζονται με μπαχαρικά όπως διάφορα είδη πιπεριού, αστεροειδή γλυκάνισο κ.ά. 

Chypre: Το 1917, ο φημισμένος Γάλλος αρωματοποιός, ο Φρανσουά Κοτί, ονόμασε ένα άρωμά του έτσι, επειδή του θύμιζε την Κύπρο. Η επιτυχία του αρώματος ήταν τεράστια που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη κατηγορία αρωματικών ουσιών που περιλαμβάνουν το πατσουλί, εξωτικά φρούτα, θυμάρι, κορίανδρο, και αλδεΰδες. (Οι αλδεϋδες είναι συνθετικές ουσίες που προκαλούν αισθήματα καθαρότητας και σαπουνιού).

Δέρμα: Σε αυτήν την οικογένεια αρωμάτων ανήκουν νότες, συνήθως τεχνητές, που μιμούνται την οσμή του δέρματος, του καμένου ξύλου και του καπνού.