Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Πλουμέρια: Το φυτό που αναζωογονεί σώμα και πνεύμα

Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο καλοκαίρι σκέφτηκα να σας μιλήσω για την Πλουμέρια. Για όσους δεν τη γνωρίζετε, πρόκειται για ένα τροπικό φυτό, γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα Ινδικό φούλι. Κατάγεται από τις θερμές περιοχές των Νήσων του Ειρηνικού, τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική και το Μεξικό. Μπορεί να μην το έχετε ξανακούσει αλλά σίγουρα θα το έχετε δει έστω μια φορά σε φωτογραφία. Έχει παχιά, σαρκώδη φύλλα και εντυπωσιακά άνθη συνήθως λευκά και κίτρινα αλλά υπάρχουν πολλές ροζ και πορτοκαλί ποικιλίες. Το αιθέριο έλαιό του είναι ανοιχτό κίτρινο και διαυγές με γλυκό, φρουτώδες, εξωτικό άρωμα. Aν επισκεφτείτε την Κρήτη την Ρόδο η την Κω θα το συναντήσετε σχεδόν παντού. Ως τροπικό φυτό αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη και απεχθάνεται το κρύο. 

Το αιθέριο έλαιο Πλουμέριας (Frangipani) παράγεται απο το άνθος του φυτού Plumeria (Plumeria Alba), της οικογένειας Apocynaceae, με τη μέθοδο της απόσταξης ατμού.  Στην αρωματοθεραπεία έχει αναζωογονητική επίδρασή στο σώμα και την ψυχή. Το άρωμά του προκαλεί μια βαθιά εσωτερική γαλήνη και αρμονία. Η εισπνοή του αρώματός ανακουφίζει άμεσα από το άγχος και χαλαρώνει το νευρομυϊκό σύστημα.

Οι ιδιότητες του φυτού το έχουν καταστήσει ένα πολύτιμο συστατικό στη φαρμακοποιία, για την ανακούφιση των φλεγμονών, της κεφαλαλγίας και του πόνου στην πλάτη. Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών, καθώς προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στο ξηρό δέρμα και τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Στην αρωματοποιία το αιθέριο έλαιο πλουμέριας συνδυάζεται υπέροχα με Υλάνγκ Υλάνγκ, Πατσουλί, Κέδρο, Λεβάντα και Περγαμόντο.