Σάββατο, Ιαν 29, 2022

Πως τα αρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας

Με την Αναστασία Μπέρκη γνωριζόμαστε πάνω από 15 χρόνια. Σπούδασε ψυχολογία με ειδικότητα στην κλινική ψυχολογία στο Gabriele d’Annunzio University of Chieti-Pescara. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πέραν του ταμπεραμέντου και του κομψού της στυλ, η επιμονή και η αγάπη της για την επιστήμη της καθώς κυνηγάει τα όνειρα της και εξελίσσεται συνεχώς ως νέα ψυχολόγος. Πρόσφατα ταξίδεψε μέχρι την Νέα Υόρκη για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης σχετικό με την νευροεπιστήμη στο «National Institute for the Psychotherapies». Μιας και το άρωμα, αποδεδειγμένα με βάση τη νευροεπιστήμη, ενεργοποιεί συναισθήματα, θα μας μιλήσει για την επίδραση που έχουν τα αρώματα στην ψυχολογία μας.

https://www.instagram.com/anberki

Τι επίδραση έχουν τα αρώματα στην ψυχολογία μας Αναστασία;

Τα αρώματα συνδέονται άμεσα με τη συναισθηματική μνήμη. Όλοι μας έχουμε βιώσει την ανάκληση μνήμης έπειτα από μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Το γιασεμί, για παράδειγμα, πολλούς από εμάς  μας επιστρέφει αμέσως στην αυλή μας κάποιο καλοκαίρι κατακλύζοντάς μας συναισθήματα νοσταλγίας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δημιουργηθεί η αρωματοθεραπεία η οποία σαν μέθοδος έχει ως σκοπό την βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ατόμων. Ένα ευχάριστο ή δυσάρεστο άρωμα μπορεί να καταφέρει ακόμη και να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε μια κατάσταση ή ένα γεγονός, ή ένα άτομο. Οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στη μυρωδιά. Προκαλεί ευχάριστες ή δυσάρεστες αναμνήσεις, προκαλεί αηδία, αδιαφορία ή ευχαρίστηση. Επομένως απαντώντας στην ερώτηση σου το άρωμα επιδρά άμεσα στην διάθεση και συμπεριφοράς μας.

Θεωρείς ότι μυρωδιά σχετίζεται με την μνήμη;

Απόλυτα! Είναι κάτι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον μέσω της νευροεπιστήμης. Καταρχάς η όσφρηση, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια από τις 5 αισθήσεις κι έχει την ικανότητα να διαχωρίζει 10.000 διαφορετικές μυρωδιές. Φαντάσου ότι ένα οσφρητικό ερέθισμα πυροδοτεί μια σειρά από ενέργειες που ενεργοποιούν στο σύνολο τους διάφορες εγκεφαλικές δομές. Πράγματι, οι μυρωδιές που συνδέονται με μνήμες ενεργοποιούν την αμυγδαλή (μέρος του μεταιχμιακού συστήματος) που είναι το σημείο όπου καταγράφονται και διατηρούνται οι συναισθηματικές μας εμπειρίες. Φτάνει η αίσθηση μιας μυρωδιάς στο να μας παρασύρει σε στιγμές του παρελθόντος. Στιγμές νοσταλγίας, αγάπης, έρωτα, θυμού κτλ. Για εμένα μυρωδιά σημαίνει ύπαρξη! Μαθαίνουμε να ζούμε στον κόσμο μυρίζοντας. Συνειδητά ή ασυνείδητα υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν διαφορετικά αρώματα με συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα όταν κάποιος θέλει να σαγηνεύσει το αντίθετο φύλο!

Ποσό σημαντικό είναι το άρωμα για την αυτοπεποίθηση μας;

Αυτοπεποίθηση, μια όμορφη και γεμάτη νόημα λέξη! Καταρχάς αυτοπεποίθηση σημασιολογικά σημαίνει η πίστη κάποιου στον εαυτό και στις ικανότητες του, ότι μπορεί να χειριστεί καταστάσεις ή δυσκολίες που τον αφορούν με αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι εγγενές χαρακτηριστικό αλλά κάτι που δομείται στο άτομο καθώς αναπτύσσεται. Είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί και δεν είναι γενικό. Το άρωμα αποτελεί ένα εφόδιο παραπάνω στο να δείξουμε ίσως τον καλύτερο, πιο σίγουρο εαυτό μας, αυτόν που θα κατακτήσει τους στόχους που βάλαμε. To θέμα αυτοπεποίθηση είναι προσωπικό, αυτό που κάνει τον έναν να νιώσει πιο σίγουρος για τον εαυτό του διαφέρει από αυτό που κάνει τον άλλο. Παραδείγματος χάριν μια κυρία που τοποθετεί την επαγγελματική της εξέλιξη ψηλότερα από άλλους τομείς θα χρειάζεται κι ένα άρωμα που θα τονώνει ακριβώς την αυτοπεποίθησή της σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, απορρίπτοντας έτσι αρώματα που παρόλο που της αρέσουν ή την ιντριγκάρουν, δεν έχουν θέση σε αυτό. Αναλογιζόμενοι το οσφρητικό αποτέλεσμα των αρωμάτων μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα-σίγουρα.