Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Φυσικές πρώτες ύλες ονομάζονται τα μείγματα, τα οποία δημιουργούνται από τις αρωματικές ενώσεις και τα οποία μπορεί να είναι είτε μοναδικά, είτε πολυσύνθετα. Μία αρωματική ουσία είναι πάντα πιο ‘’όμορφη’’ οσφρητικά, από ότι ένα οποιοδήποτε συνθετικό λουλούδι. Τη διαφορά αυτή, ανάμεσα στην οσμή ενός συνθετικού λουλουδιού και της φυσικής αρωματικής ουσίας, έχει την ικανότητα να την αντιληφθεί μόνο η μύτη μας. Φυσικό άρωμα αντίστοιχα σημαίνει και «θεραπευτικό» άρωμα, με βάση τα αιθέρια έλαια.

Τι σημαίνει όμως αυτό;
Αυτό σημαίνει, ότι τα φυσικά αρώματα, τα οποία περιέχουν αιθέρια έλαια, έχουν ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ικανότητες (καμιά φορά και τονωτικές), οι οποίες είναι αρκετά θεραπευτικές για τον οργανισμό και με πολύ ευχάριστη οσμή. Θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες επιλογές.


Ποιες είναι οι φυτικές ουσίες:
•Αιθέρια έλαια και Αbsolutes: Αιθέρια έλαια ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις, μείγματα δηλαδή κυρίως πτητικών αρωματικών αιθέρων ή εστέρων, τα οποία τα βρίσκουμε στους καρπούς ή στα φύλλα, στις ρίζες ή στα κουκούτσια ή ακόμα και στο ρετσίνι των φυτών. Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων: η έκθλιψη, η πίεση, η απόσταξη με υδρατμούς και η εκχύλιση.


Μέθοδοι παραλαβής αιθέριων ελαίων:
•Απόσταξη με υδρατμούς: Αρχικά, η διαδικασία της απόσταξης γίνεται με τους αποστακτήρες, οι οποίοι ζεσταίνουν το φυτό, μέχρι να δημιουργηθεί ατμός και μετά ψύχουν τον ατμό που δημιουργήθηκε, μέχρι να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια, το νερό από τον υδρατμό διοχετεύει τα αιθέρια έλαια και εξαιτίας του βάρους του, μένει στον πάτο του δοχείου. Αντίθετα τα αιθέρια έλαια επιπλέουν και τέλος συλλέγονται.


•Έκθλιψη: Τη μέθοδο αυτή, τη χρησιμοποιούν μόνο για τα εσπεριδοειδή. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε δοχεία με αιχμηρές προεξοχές, όπου τα φύλλα του φυτού καταστρέφονται ώσπου οι ελαιοφόροι αδένες του να λιώσουν. Τέλος, έχουμε το αγνό αιθέριο έλαιο.


•Εκχύλιση: Στην εκχύλιση, χρειάζεται κι ένας διαλύτης (πτητικός ή μη πτητικός υδρογονάνθρακας), ο οποίος ανακατεύεται ή θερμαίνεται με το φυτό, μέχρι να εξαχθεί το αιθέριο έλαιο, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται και διαχωρίζεται. Ότι μείνει από τη διαδικασία αυτή επεξεργάζεται με αλκοόλ, προκειμένου να μείνει το αιθέριο έλαιο. Το μόνο αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι το τελικό αιθέριο έλαιο δεν είναι αποκλειστικά καθαρό, αλλά υπάρχει περίπτωση να περιέχει φυτικές βαφές ή και πτητικά κεριά.

•Απορρόφηση (Absolutes): Τη μέθοδο αυτή τη χρησιμοποιούν για τα ευαίσθητα φυτά, όπως για παράδειγμα το γιασεμί. Στην μέθοδο της απορρόφησης, τα λουλούδια, τα οποία αφού κοπούν, ζήσουν λίγο χρονικό διάστημα, τα τοποθετούν σε μεγάλα ταψιά, πάνω σε μία λεπτή στρώση λίπους, χωρίς να είναι συγκεκριμένο το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει εκεί. Ύστερα μαζεύουν τα λουλούδια και τοποθετούν άλλα στη θέσης τους και η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ώσπου το λίπος να κορεστεί από το άρωμα. Το λίπος, το οποίο μένει διαλύεται με αλκοόλ, προκειμένου να διαλυθούν οι αρωματικές του ιδιότητες. Μετά την εξάτμιση του, αυτό που μένει είναι ένα είδος αλοιφής.


Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι για να συγκεντρωθεί μία μικρή ποσότητα αιθέριων ελαίων, χρειάζεται να κοπούν και να επεξεργαστούν πάρα πολλά φυτά και λουλούδια. Φτάνει μόνο να αναλογιστούμε το εξής παράδειγμα: 50 τριαντάφυλλα δίνουν μονάχα 1 σταγόνα καθαρό αιθέριο έλαιο.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι υπάρχει κίνδυνος απομίμησης, διότι κάποια συνθετικά αρώματα κυκλοφορούν στην αγορά ως αιθέρια έλαια. Αυτό συμβαίνει, λόγω της αυξημένης ζήτησης των αιθέριων ελαίων, που όμως δεν μπορούν να βρεθούν σε μεγάλη ποσότητα προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής των συνθετικών αρωμάτων.