Σάββατο, Αυγ 13, 2022

Τι σημαίνουν οι νότες στα αρώματα;

Προκειμένου να περιγράψουμε ένα άρωμα, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τα στοιχεία, τα οποία το αποτελούν. Τα στοιχεία αυτά ονομάζονται «αρωματικές νότες» και κατόπιν σχηματίζουν τις «αρωματικές οικογένειες». Έτσι, η περιγραφή του αρώματος μπορεί να εξηγηθεί ως ένα μουσικό σχήμα, σε πλήρη αρμονία, χωριζόμενο σε 3 σειρές.

Οι νότες αυτές δημιουργούνται με βάση μια διαδικασία, τη διαδικασία της εξάτμισης του αρωματικού συστατικού, η οποία απαιτεί συστηματική και προσεκτική παρατηρητικότητα. Χωρίζονται λοιπόν ως εξής:

Νότες κορυφής (Τop notes): Πρόκειται για τις μυρωδιές, οι οποίες προσδίδουν ‘’στα κλεφτά’’ μια πρώτη αίσθηση του αρώματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς αποτελούνται από ελαφριά και μικροσκοπικά μόρια. Παρόλα αυτά, γίνονται αντιληπτές με το πρώτο ψέκασμα. Στις νότες κορυφής βρίσκονται οι πιο ελαφριές νότες του αρώματος οι οποίες είναι συνήθως τα εσπεριδοειδή.

Μεσαίες νότες (Middle notes): Είναι οι μυρωδιές, οι οποίες αναδύονται μόλις εξατμιστούν οι νότες κορυφής. Διαφορετικά, χαρακτηρίζονται και ως η «καρδιά του αρώματος». Στις νότες μέσης βρίσκονται νότες λουλουδιών, μπαχαρικών και βοτάνων.

Νότες βάσης (Base notes): Είναι οι μυρωδιές, οι οποίες αναδύονται αμέσως μόλις εξατμιστούν και οι μεσαίες νότες. Οι νότες βάσης δεν γίνονται αντιληπτές με το πρώτο ψέκασμα, όπως οι νότες κορυφής, αντίθετα χρειάζεται να περάσουν περίπου 30 λεπτά μετά την εφαρμογή του αρώματος. Τέλος, σε συνεργασία με τις μεσαίες νότες αποτελούν το ‘’βασικό θέμα’’ του αρώματος. Στις νότες βάσης θα συναντήσουμε συστατικά όπως Κεχριμπάρι, βάλσαμο, βενζόη, κέδρος, musk, δρυς, πατσουλί, σανδαλόξυλο, βανίλια κ.α.

Το άρωμα μας είναι η υπογραφή μας, πλέον όταν θα βγείτε προς αναζήτηση του νέου σας αρώματος, θα γνωρίζετε περισσότερα πράγματα για να επιλέξετε το σωστό!