Σάββατο, Ιαν 29, 2022

Παραδοσιακό Γιουβέτσι από τον Γιώργο Τσούλη

Το γιουβέτσι ήταν το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων! Μίλησα με τον Chef Γιώργο Τσούλη και του ζήτησα μια γευστική συνταγή για γιουβέτσι γεμάτη αρώματα! Μου έδωσε την καλύτερη του συνταγή και μου αποκάλυψε όλα του τα μυστικά…

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά, κομμένο σε κομμάτια μέγεθος αυγού
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ κιλό κριθαράκι μέτριο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (κονσέρβας)
  • ¼ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο , σε σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1-1,5 lt. νερό
  • Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα το μοσχάρι, το λαδώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μίας χρήσης.

Το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι σε δόσεις ώστε να του δώσουμε πολύ καλό χρώμα από όλες τις πλευρές, γυρνώντας το με μία τσιμπίδα, χωρίς όμως να το ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί θα αρχίσει να βράζει αντί να παίρνει χρώμα.

Όταν πάρει καλό χρώμα, το ρίχνουμε μέσα στη γάστρα.

Στο ίδιο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με δύο-τρεις κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο, ξύνουμε τον πάτο του τηγανιού με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να καραμελώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για δύο λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.

Τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο μέσα στη γάστρα.

Ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα ώστε να πάνε παντού όλα τα υλικά, και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ντομάτα κονκασέ, το νερό και τη δάφνη.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 2-2,5 ώρες.

Όταν μαγειρευτεί το κρέας, αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο, ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι μαζί με 250 ml καυτό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Επιστρέφουμε τη γάστρα στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά ανακατεύοντας το συχνά.

Μόλις βράσει το γιουβέτσι, το αφαιρούμε από το φούρνο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή με ο,τι τυρί θέλουμε.

#tsoulotip: Αν η γάστρα σας πίνει γρήγορα νερά, συμπληρώστε λίγο παραπάνω νερό όταν ρίξετε το κριθαράκι.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15′
ΨΗΣΙΜΟ: 2′ ΩΡΕΣ