Σάββατο, Ιαν 29, 2022

Τα αφράτα και μυρωδάτα μηλοπιτάκια της Μυρτούς

Τη Μυρτώ Μιχελάκη τη γνωρίζω χρόνια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πραγματοποίησε τις σπουδές της σε ιδιωτική σχολή μαγειρικής έχοντας μεράκι, ταλέντο μα πάνω από όλα αγάπη για τη μαγειρική τέχνη. Με συγκίνησαν τα λόγια της όταν τη ρώτησα πως προέκυψε η μαγειρική στη ζωή σου, τότε εκείνη μου απάντησε: «Θυμάμαι από πολύ μικρή τον εαυτό μου να παρατηρώ τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να μαγειρεύουν. Εικόνες και κινήσεις που με μάγευαν, με ώθησαν στη μαγειρική. Το παιχνίδι μου ήταν οι ζύμες, τα μαγειρικά σκεύη, τα λαχανικά και μία αυτοσχέδια κουζίνα του παππού μου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πίστεψε το χάρισμά μου». Έχω δοκιμάσει από τα χεράκια της Μυρτούς καταπληκτικές γεύσεις… έτσι σκέφτηκα να σας παρουσιάσω τις αγαπημένες μου συνταγές της. Ευχαριστώ Μυρτώ για τις λαχταριστές και γεμάτες φαντασία συνταγές σου που χαρίζεις στους αναγνώστες του kalotinis.gr

Ακολουθήστε τη Μυρτώ σε Facebook & Instagram

ΥΛΙΚΑ

Για το ζυμάρι:

  • ΦΑΡΙΝΑ 500γρ
  • 1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
  • 1/2 νεροπότηρο ρετσίνα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Για τη γέμιση :

  • 2-3 μήλα κόκκινα ( περίπου )
  • 1 ποτήρι καρύδια
  • 1 κ.σ κανέλα
  • 2-3 κ.σ ζάχαρη καστανή
  • 2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ σταφίδες
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 

Για τη ζύμη…ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι και πλάθουμε το ζυμάρι.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Για τη γέμιση.. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια τους. Σε μια μπολιέρα τρίβουμε τα μήλα από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Βάζουμε στο μούλτι τα καρύδια και τα χοντροκόβουμε. Τα ρίχνουμε μέσα στα τριμμένα μήλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατευτούμε με ένα κουτάλι.

 
Για να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια παίρνουμε στο χέρι μας ένα μικρό μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη ή αλλιώς με τις παλάμες μας σιγά, σιγά. Τοποθετούμε μέσα τη γέμιση και κλείνουμε προσεχτικά και σφραγίζουμε με ένα πιρούνι ή πιέζουμε απαλά τις άκριες για να κολλήσουν. Επίσης, μπορούμε να δώσουμε και στρογγυλό σχήμα.  Προσοχή στη ζύμη… επειδή θα είναι αφράτη και μαλακή μην την φοβηθείτε , θέλει απαλές και λίγες κινήσεις! Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C  στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και να γίνουν τραγανά. Όταν κρυώσουν καλά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Καλή σας απόλαυση!