Σάββατο, Ιαν 29, 2022

To αλμυρό Κρητικό Cheesecake της Μυρτούς

Η αγαπημένη μου Μυρτώ Μιχελάκη δημιούργησε ένα αλμυρό Cheesecake στο οποίο ποτέ δεν μπορώ να αντισταθώ …τριμμένο παξιμάδι, άφθονο τυρί και ντομάτα… σαν έναν κρητικό παραδοσιακό ντάκο αλλά με μια μοντέρνα πινελιά η οποία εντυπωσιάζει. Παρακάτω σας παραθέτω τη συνταγή από τα χεράκια της!

ΥΛΙΚΑ 

Για τη βάση:

  • 230 γρ κριθαροκουλούρα παξιμάδι
  • 8-10 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή μια άλλη λύση είναι λίγο λιωμένο φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας
  • Ρίγανη

Για τη γέμιση:

  • 230 γρ φέτα ξαλμυρισμένη
  • 200 γρ  μυζήθρα γλυκιά
  • 3-4 κ.σ Ανθόγαλο
  • 2 σφηνάκια γάλα χλιαρό
  • Μια πρέζα αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – φρέσκια ρίγανη
  • (Μπορείτε να βάλετε και λίγη τριμμένη γραβιέρα έξτρα)

Chutney ντομάτας:

  • 700 γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες μαύρες γκυκιές ή κανονικές
  • 250 γρ. Καστανή ζάχαρη
  • 100 ml  ξύδι κόκκινο
  • 3 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
  • 150 ml νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ κάπαρη
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • Φρέσκο θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Γαρνίρισμα:

  • Λίγα φρέσκα ντοματίνια και λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Κάπαρη
  • Ελαιόλαδο και ρίγανη
Βρείτε τη Μυρτώ σε Facebook Instagram

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ  

Σε ένα μούλτι αλέθουμε την κριθαροκουλούρα μέχρι να γίνει πούδρα. Αλέθουμε την ντομάτα και τη ρίχνουμε μέσα στο μούλτι με το παξιμάδι ή το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε ένα στρογγυλό τσέρκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα όπου και το στρώνουμε ομοιόμορφα για να γίνει η βάση. Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της γέμισης και στρώνουμε το μείγμα πάνω στη βάση. Έπειτα, παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα υλικά για το chutney ντομάτας, αφήνουμε να βράσει σε υψηλή φωτιά και με το που πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου. Προσοχή! Ανακατεύουμε συνεχώς και την αφήνουμε να δέσει και να γίνει σαν μια μαρμελάδα. Την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τέλος, μόλις κρυώσει γαρνίρουμε με το chutney ντομάτας και την φρέσκια σαλάτα. Το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα . Τόσο εύκολο, τόσο γρήγορο!